033 - 299 00 63 info@rijschoolvermeer.nl

Motor

Praktijk

Motorrijden is de laatste jaren erg in trek. Het is een van de meest voorkomende gemotoriseerde hobby’s en daarnaast is het de manier om aan de dagelijkse files te ontkomen. Om rijlessen te mogen nemen voor de motorfiets, moet je in het bezit zijn van een autorijbewijs of een theoriecertificaat voor de motorfiets. Er mag tegenwoordig worden gelest met maximaal 2 kandidaten tegelijkertijd. Tijdens de les sta je in contact met de instructeur via een eenzijdig communicatiesysteem zodat deze je continu kan vertellen wat je moet doen. Sinds 19 januari 2013 is het praktijkexamen voor de motor veranderd. Het praktijkexamen is gesplitst in twee examens: Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming. Het examen voertuigbeheersing mag je doen als je alleen een geldig rijbewijs B hebt, maar bij het examen verkeersdeelneming moet je wel een theoriecertificaat voor de categorie A hebben.

Voertuigbeheersing

Het examen voertuigbeheersing duurt ongeveer 20 minuten. Het is een kort examen waarin je 7 oefeningen moet uitvoeren. In totaal zijn er 12 oefeningen waarvan je er 7 tijdens je examen moet uitvoeren. Er zijn 5 verplichte oefeningen en daarnaast kiest de examinator er nog 2. Zodra je geslaagd bent voor het examen voertuigbeheersing, ontvang je een uitslagformulier wat je nodig hebt voor het examen verkeersdeelneming. Het uitslagformulier is 1 jaar geldig.

Verkeersdeelneming

Het examen verkeersdeelneming duurt in totaal ongeveer 55 minuten. Bij dit examen vertrek je vanaf het CBR. Tijdens dit examen ga je een rit maken in het dagelijks verkeer. De examinator en je rijinstructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Ook let hij op je voertuigbeheersing in het verkeer. Na afloop van de rit krijg je bij het CBR direct te horen of je de rit met voldoende resultaat hebt volbracht.

Niet zomaar iedereen mag zomaar op een zware motorfiets rijden, dus wil je precies weten hoe dat geregeld is kijk dan bij “welke motorfiets voor wie”.

Als je besluit te gaan lessen zul je goede beschermende kleding en een helm moeten dragen, omdat de aanschaf hiervan nogal duur is, hebben wij op de rijschool een verscheidenheid aan beschermende kleding en helmen in diverse maten die je kunt gebruiken. Het is echter wel heel belangrijk dat je zelf zorgt voor stevige schoenen die tot boven je enkels komen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan kisten, bergschoenen of motorlaarzen. Als je precies wilt weten wat je nou allemaal zelf mee moet nemen, vraag het ons dan even als je je eerste les bespreekt. Alle beschermende kleding is op voorraad en gratis te gebruiken.

Een verkorte opleiding behoort ook tot de mogelijkheden. Door middel van een intest wordt een aantal lesuren geadviseerd. Uiteraard in overleg met de kandidaat.